Szociális munkás

Rehabilitációs osztályok:

Belgyógyászati rehabilitáció
Gastroenteorológiai rehabilitáció
Kardiológiai rehabilitáció
Neurológiai rehabilitáció

Krónikus osztályok:

Krónikus Belgyógyászati osztály

 

Központi Laboratórium

 

 

 

 

 

Osztályaink

 

Krónikus Belgyógyászat B


Osztályvezető:
Dr. Gadó Klára PHD Immunológus főorvos
Ágyak száma: 55.
Telefon: 235-6603


Gastroenteorológiai rehabilitációs osztály

Szent Rókus Kórház és Intézményei Gasztroenterológiai Rehabilitációs Osztály és
Emésztőszervi Diagnosztikus és Terápiás Egység 

Osztályvezető:
Dr. Szabó Előd főorvos
Agyak száma: 40

Gasztroenterológiai rehabilitációs osztályunk 40 ágyon működik. Két gasztroenterológus mellett diabetológiában jártas belgyógyász, gasztroenterológiai, valamint endocrin szakvizsgára készülő belgyógyász szakorvosok dolgoznak osztályunkon. A beteg ellátásban résztvevő team szoros része a dietetikus, a gyógytornász, a szakgondozón keresztül pszichiáter és pszichológus is rendelkezésünkre áll. Képzett szakápolóink mellett ápolási asszisztensek segítik a mielőbbi rehabilitációt, a mindennapi életbe való mielőbbi visszatérést.
A gasztroenterológiai betegségek széles körének végezzük rehabilitációs kezelését, ellenőrző vizsgálatát. Ennek hátterét biztosítja a Gasztroenterológiai Szakrendelés és az Emésztőszervi Diagnosztikus és Terápiás Egység. A kezelt betegek köre kiterjed mind a gyulladásos bélbetegekre, az irritábilis bélszindrómában szenvedőkre, a malignus betegséggel kezeltekre is. Vállaljuk a krónikus májbetegek, hasnyálmirigybetegek kezelését is.

Tevékenységi körünk:

 • tápláltsági állapot felmérése, táplálkozási betegségek – alultápláltság, túlsúly – kezelése, hiányállapotok felmérése, személyre szabott diéta felépítése, korrekció megkezdése, tanácsadás, későbbi ambuláns konzultáció lehetőségével
 • aktív gyógytorna: műtét előtti, utáni speciális tornák elsajátítása, osteoporosis megelőző gyógytorna betanítása, egénre szabott torna mellett csoportos foglalkozások
 • mielőbbi fizikai és pszichés rehabilitáció elérése, életmódbeli tanácsadás, vezetés
 • funkcionális dyspepsias betegek gondozása, klubszerű életmódi vezetés pszichológus segítségével
 • dohányzásról való leszokási program indítása
 • onkológiai gondozás, utánkövetés megszervezése, rehabilitáció mellett az időszakos kontroll vizsgálatok szervezése, stomaterápiás nővér bevonásával szaktanácsadás, ellenőrzés
 • IBD-s betegek gondozása, ellenőrző vizsgálatok végzése, rehabilitáció, klubszerű életmódi vezetése pszichológus, szociális munkás közreműködésével
 • kiemelt gondozási körként az alkoholos eredetű májbetegek ellenőrzése, rehabilitációja, absztinencia biztosítására pszichés, szociális támogatás nyújtása
 • krónikus máj- és epebetegek járóbeteg gondozása mellett acut shub esetén ellenőrzés, rehabilitáció feltételeinek megteremtése

Betegeket fogadunk más intézményekből, de szakambulanciánkon, szakrendelésünkön keresztül is. Gasztroenterológiai Szakrendelésünkön orvosi beutalóval várjuk a betegeket.

Gasztroenterológiai Szakrendelés rendelési idő:
előjegyzés alapján: 06 1 235 6697

Dr. Török Attila: hétfő 14 órától 16 óráig
Dr. Román Edit:
kedd 12 óra 30-tól 16 óráig
szerda 11 órától 13 óráig
csütörtök 12 óra 30-tól 16 óráig
Dr. Bálint László: csütörtök 14 órától 16 óráig
Dr. Székely Katalin – Dr. Török Attila: péntek 9 órától 12 óráig

Helicobaktérium kilégzési tesztre előjegyzés alapján fogadjuk a betegeket keddi napokon
/06-1-235-6697/.

Hidrogén kilégzési vizsgálatot - szerdán és csütörtökön végzünk előjegyzés alapján /06-1-235-6697/.

Emésztőszervi Diagnosztikus és Terápiás Egység reggel 8,00 órától 16,00 óráig fogadja a betegeket előjegyzés alapján. /06-1-266-6668/. Gastroscopos vizsgálatra készséggel adunk telefonon időpontot, colonoscopia esetén javasoljuk a betegek előzetes gasztroenterológiai szakkonzíliumát.

Egynapos sebészeti ellátás keretében lehetőségünk van vastagbél polypok eltávolításának  végzésére. Betegek előjegyzése, kivizsgálása a gasztroenterológiai szakrendelésen keresztül történik.

 

Telefonszámaink:
Recepció-beteg előjegyzés: 235-6697
Endoscopos labor: 235-6668
Gasztroenterológiai szakrendelő: 235-9845
 

 

 

Kardiológiai rehabilitációs osztályOsztályvezető:
Dr. Papp András főorvos

A Szent Rókus Kórház történelmi telephelyén, a Gyulai Pál u. 2. sz. alatt működik a Kardiológiai Rehabilitációs Osztály. Felújított osztályunkon, 70 ágyon valamint Kardiológiai Szakambulanciánkon fogadjuk a megye, - kapacitástól függően Budapest és az ország - fekvő és ambuláns kardiológiai betegeit.

Az osztály szakmai profiljába tartoznak fekvő és járóbetegként :
- Az ischaemiás szívbetegség (ischaemiás continuum) bármely stádiumában lévő betegek, kivéve az Acut Coronaria Szindrómát (ACS)
- A keringési elégtelenség – intenzív osztályos kezelést nem igénylő - esetei
- Acut myocardiális infarctus intenzív szakán túl lévő betegek rehabilitációja ,
- Szívmtéten és invazív coronaria beavatkozáson átesett betegek rehabilitációja ,
- A hypertonia és hypertensiv cardiopathia esetei
- Tisztázatlan eredetűés típusú ritmuszavarban szenvedő, és pacemakeres betegek ellátása,
- Veleszületett vagy szerzett billentyű betegségben szenvedő betegek,
- Cardiomyopathia bármely formájában szenvedő betegek,
- A végtagok arteriás és visszeres betegségeinek nem sebészi vagy invazív kezelése.

A jelzett betegségcsoportok ellátására Osztályunk és Szakambulanciánk szakmailag és eszközeiben is felkészült. Ebből adódóan lehetőség van az alábbi vizsgálatokra és ellátásokra, mind fekvő, mind pedig járóbetegek esetében:
- Kardiológiai szakvizsgálat /kezelés
- Echocardiográfia
- Ergometria
- Holter monitorizálás
- ABPM vizsgálat
- Elektromos és gyógyszeres cardioversio
- Gyógytorna , fizikoterápia

Orvoskarunk:
Dr. Papp András

Dr. Takács Ágota
,
Dr. Berta Klára,
Dr. Ferenczy Tamás,
Dr. Fekete Eszter


Elérthetőségeink:
Dr. Papp András
o.v. főorvos mobilszáma: 30/683-5311, közvetlen száma: 235-6695
Osztály telefonja: 235-6518
Ambulancia , járóbeteg előjegyzés: 235-6549

Rendeléseink – a Rókus Kórház Szakrendelőben - a Stáhly u. 7-9. III. emelet 305. - történnek
Dr. Papp András
- Hétfő-Szerda-Péntek: 10-13
Dr. Havrancsik Csilla - Hétfő: 13-tól, Csütörtök: 9-13
Dr. Szilágyi Hedvig – Kedd: 9-14,  Csütörtök:13-tól 
Dr. Takács Ágota - Hétfőtől Péntekig: 7-8
Dr. Zafír Terézia - Szerda: 13-tól, Péntek: 10-13.


 

Mozgásszervi rehabilitációs osztály


Osztályvezető:
Dr. Csülög Etelka főorvos
Telefon: 235-6511
Ágyak száma: 60.

Az osztály általános alapelvei:

 • Cél a független, a tökéleteshez legjobban közelíthető életvitel kialakítása, annak lépésről lépésre történő tervszerű megtanítása a család és a civil környezet bevonásával.
 • Annak felismertetése, hogy a hosszú távú munkaképtelenség nem jelent betegséget és bevált gyógyító modellek segítenek a rehabilitációban.
 • Hangsúlyozni és következetesen alkalmazni kell a munkaképtelen, hátrányos helyzetű és fogyatékos ember fizikai, pszichológia és szociális adaptációját segítő folyamatokat.
 • Jelentős feladat legyen a napi öngondoskodás és az aktív kommunikáció kialakítása, valamint a másodlagos komplikációk megelőzése.
 • Folyamatos bátorítás szükséges a javulás állandó tendenciájának megmaradása érdekében
 • A betegek érdekében az osztályon tovább kell fejleszteni a már meglévő személyi alapfeltételeket /ún. multidiszciplináris team-et/ , amely összehangolt módszerével szisztematikusan integrálja a fejlesztést.
 • /A csoport alapvető személyzete: orvos /neurológus, belgyógyász, pszichiáter/ physiotherapeuta, munkaterapeuta, beszéd- és nyelvterapeuta, gyógytornász, rehabilitációs nővér, klinikai neuropsychológus. Alkalmanként elérhető kell, hogy legyen szociális munkás, dietetikus, chiropraktikus, orthosis szakember, valamint más orvosi szakmák /pl. urológus, orthopéd, plasztikai sebész, idegsebész stb./
 • A javulás mértékére standardizált teszteket, életminőség táblázatokat /QoL/ kell alkalmazni /pl. Barthel index, Functional Independence Measure /FIM/, London Handicap Scale, Rankin Disability Scale stb./, s az eredményt a beteg lelki/fizikai további javulásának segítésébe kell beépíteni.
 • Figyelembe kell venni a biológiai és farmakológiai intervenció eredményeit, és hangsúlyozottan figyelni kell a gyakori komplikációk megelőzésére /pl. húgyúti fertőzések, felfekvés, muszkuloszkeletális fájdalom, vizelet retenció, vérnyomás változások, tüdőgyulladás, szív ritmus zavar, epilepsziás roham, gyomorvérzés, nyelészavar, kontraktúrák, centrális fájdalom, spaszticitás stb./.
 • Kondicionáló és erősítő tréningek a motoros tanulás cél-feladat gyakorlatainak fejlesztésében nagy feladat hárul a speciális képzésű szakemberekre. Orthopédiai és neurologiai orthosisnak a mozgás irányításában, fejlesztésében, a motoros kontroll biomechanizmusának segítésében van jelentősége. Az alsó- és felső végtagok mozgását segítő készülékek illetve speciális eszközök könnyítik a beteg adaptációját. Ki kell alakítani egy alapbázist és fejleszteni az eszközkészletet!
 • Figyelembe kell venni a kognitív fejlesztést. Ezen belül a nyelv-, figyelem-, emlékezet-, tanulás-, észlelés-, egzekutív működés-, önszervezés, konceptuális fejlesztés jelentős.

Az osztály elsősorban Pest megye területéről fogadja rehabilitációra szoruló betegeit;

Az osztályhoz és a nagyforgalmú elektrofiziológiai laboratóriumhoz integrálva van a rendelőintézet járóbeteg ellátása;

Ápolói, asszisztensei és orvosai az akut neurológiai betegellátás nagy gyakorlatával is rendelkeznek, ugyanis az osztály korábban megyei vezető kórház akut neurológiai ellátó helyeként működött;

Szolgáltatásuk a neurorehabilitáció ellátottjainak csaknem valamennyi területét felöleli, - ezen belül elsőbbséget élveznek az agyi érkatasztrófában szenvedő betegek.

Speciális területe a beszédzavarok rehabilitációja. Ezen a területen az osztály orvosai tapasztalataikról három tankönyvet, sok szakdolgozatot írtak, eredményeiket előadásokon publikálták;

A kórházban alakult meg a MLFT Neurofoniátriai Szekciója, melynek elnöke a jelenlegi neurorehabilitációs osztály vezetője.

Szakorvosok mellett két akadémiai fokozattal rendelkező orvos segíti a betegellátást;

Megtisztelő, ugyanakkor felelősségteljes feladat Pest megye neurológiai szakfelügyeletének ellátása;

Szoros kapcsolatot tartanak fenn a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolával. A hallgatók- tantervi beosztás szerint- gyakorlatot szereznek a betegellátásban;

Az osztályon az ELTE kihelyezett tanszéki csoportja működik;

Részt vesznek a főiskolai, valamint az egyetemi oktatásban; „A kommunikáció fejlődése és zavarai”, A centrális eredetű beszédzavarok”, „A neurológia alapjai” valamint az „Agnózia” stúdiumokban;

Országosan csaknem egyedülálló rutinszerű elektrofiziológiai eljárásuk a lágyszájpad- hátsó garatfal vizsgálata. Klinikai elektrofiziológiai és EEG laboratóriumok több /megközelítőleg 20/ egyéb rutinként használatos és speciális vizsgálattal követi a rehabilitálandó betegek javulási szintjét.

Az osztály korábban epilepszia-, parkinson betegség és leépüléssel járó idegrendszeri folyamatok központja volt, kérés esetén továbbra is készséggel segítenek az arra rászorultak rehabilitációjában, ugyanúgy mint SM-es betegek, neuropathia és más idegrendszeri folyamat stb. eseteiben.


Központi Laboratórium

A hét munkanapjain 7:30-16:00 óráig működő orvosi laboratórium

Helyszín: Szt. Rókus Kórház  Bp. 1085 Gyulai Pál u. 2. fszt.

Tevékenységek:

-Mintavétel laboratóriumi vizsgálatokhoz
-Analitikai tevékenység helyben levett, illetve beszállított mintákból:


- klinikai kémiai-,
- haematológiai-,
- immunkémiai-,(hormonok, tumor markerek, terhes AFP)
- kislaboratóriumi vizsgálatok (vizelet-,székletvizsgálatok)
- vegyes  minták mikrobiológiai vizsgálata  ( aerob-, anaerob bakteriológia, gomba)
székletminták kivételével

Tevékenységünk kiterjed:
-Intézményünkben fekvő-, járábetegellátásban résztvevő betegek,
-Területileg illetékes háziorvosi-, ill. szakorvosi beutalóval rendelkező betegek,
-Beutaló, vagy érvényes TAJ kártya hiányában, vagy magánorvosi beutalóval érkező,
fizető ellátást igénylő betegek,
-Szerződés alapján igénylő orvosi cégek ellátására.

Betegfogadás mintavételhez: munkanapokon 7:30-10:00 óráig.

Minták fogadása:

-klinikai laboratóriumi vizsgálatokhoz: munkanapokon 7:30-10:00-ig
-sürgős vizsgálat esetén: 7:30-15:30-ig
-bakteriológiai vizsgálatokhoz: 7:30-16:00-ig

Leletkiadás:
ugyanitt,  munkanapokon:

-klinikai labor leletek: 8:00-9:00-ig   és   13:00-16:00-ig
-mikrobiológiai leletek:  8:00-15:00-ig

Elérhetőségek:

Cím: Budapest, 1085 Gyulai Pál u. 2. földszint

Telefon: 
Laboratórium: 06 1 235 6687
Laborvezető: 06 1 235 65 05  dr. Csortos Franciska  (06 30 411 16 34)
Vezető asszisztens: 06 1 235 98 28   Szilvási Erzsébet  (06 30 565 28 40)
Mikrobiológia: 06 1 235 98 32  dr. Nagy Gábor ( 06 30 292 45 32)
                            06 1 235 98 32 dr. Herczeg Lívia szakorvos

FAX:     06 1 235 66 87
e mail: labor@rokus.hu


 

Krónikus Belgyógyászat A

 

Osztályunkon olyan betegek ellátását végzik, akik az aktív kórházi kezelés befejeződése után még további kezelést igényelnek, vagy egészségi állapotuk miatt otthoni ellátásuk nem oldható meg.
Betegeinket elsősorban akut belgyógyászati osztályokról vesszük át, de ellátjuk társszakmák / onkológia, traumatológia, sebészet, neurológia / betegeit is.
Szabad kapacitás esetén háziorvos kollégák által beutalt betegek kezelésére is mód van.
A betegfelvétel előjegyzés alapján történik, sürgős esetben külön megbeszélés alapján.
Betegeink kontroll vizsgálatát és ambuláns betegeink ellátását az osztályhoz tartozó belgyógyászati ambulancián végezzük.
A kórházi kezeléshez szükséges diagnosztikus hátteret a kórház biztosítja számunkra, a társszakmák konzíliumokkal segítik munkánkat szintén kórházon belül.
Belgyógyász orvosaink és szaknővéreink mellett gyógytornászok,dietetikus, logopédus , sebkötöző team segíti munkánkat.
Osztályunkon 1-2-3-4-6 ágyas elhelyezésre van lehetőség, összesen 75 ágyon.
A kórtermek emelt komfortfokozatúak, minden kórteremhez zuhanyzós fürdőszoba és mellékhelyiség tartozik.

Orvosaink:    Dr. Viktor Erika mb. osztályvezető főorvos          Tel: 06 30-685-9626                             
                                                                                                         13:00-tól 15:00 óráig


                      Dr. Kajtár Judit Krisztina adjunktus                          Tel: 06 30 816 40 56
                      Dr. Sklánicz Mónika belgyógyász szakorvos          Tel: 06 30 685 96 10
                                 
                                 
Főnővér :       Kocsis  Anita                                                          Tel:0630-685-9661
                                                                                                        13:00-tól 15:00 óráig

Adminisztrátorok:               Silimon Márta                                            Tel: 235 9864 (iroda)
                                

A betegek előjegyzése az osztályvezető főorvosnál vagy a főnővérnél a megadott telefonszámon.

 

 


Ápolási osztály

Ágyak száma: 50.
Osztályvezető főnővér: Nagy Erika.
Telefon: 06-30-685-9613 Hétfőtől-Péntekig 08:00-15:00 között.